Den vackra läkeväxten som av många till vardags kallas för ogräs. Snarare har den magiska effekter.
Maskrosen innehåller kaolin och taraxacin som hjälper till att stimulera levern, gallan och bukspottskörteln. Den stimulerar även vårt saliv. Kaolinet hjälper kroppen att spjälka fett och bidrar till att sänka högt blodtryck. Hela maskrosen inklusive blad och rot är medicin för både oss och pollinerande insikter 🐝 Nästa gång du möter denna magiska lejonman i trädgården, smaka på den och känn tacksamhet 🌼💛
🌼 Maskrosen rensar ut gifter ur kroppen
🌼 Stimulerar saliv
🌼 Stimulerar galla, bukspott och lever
🌼 Stimulerar matsmältning
🌼 Hjälper vid höga kolesterolvärden
🌼 Hjälper vid högt blodtryck
🌼 Hjälper vid förstoppning
🌼 Hjälper vid urinvägsinfektion
Hela maskrosen från rot, blad till blomma är ätlig. 🌼
Tips på hur du kan använda maskrosen:
Dricka maskroste
Genom att dricka te på maskros får du naturligt i dig vitaminerna A, B, C och mineralerna kalium, järn och zink. Eftersom att maskrosen innehåller bitterämnen hjälper du också din matsmältning genom att stimulera utsöndring av slaggprodukter via njurar och lever. Om du ska göra te på färska maskrosblad så vill du plocka dom på våren. Skulle det inte vara säsong, så går det lika bra med torkade maskrosblad. Rekommendationerna är två till tre gånger om dagen. Börja dagen med en kopp maskrosrotste och öka intaget långsamt.
Äta maskros
Har du spade till hands kan du passa på att gräva upp saftiga maskrosrötter. De tvättas och skalas varsamt med en grönsaksskalare. Sedan skär du ett snitt på längden längs hela roten så att du kan öppna upp roten och ta ut den inre nerven som är en träig och trådig del i mitten av roten som du inte ska äta. Maskrosknopparna blir supergoda i en härlig sallad – de gula blommorna kan läggas direkt i salladen eller antingen som frästa i olivolja. Rå maskros kan vara skarp om du inte är van vid att äta den. Att fräsa maskrosblad i olivolja med vitlök och lök kan vara det enklaste sättet att inkludera dem i din rätt.
Tips: Ska du använda blommor, lägg dem utan stjälk i kallt vatten en liten stund innan tillagning, så får du ut de små krypen som sitter inuti blommorna.

Visste du detta om Maskrosen?
Maskros och magi
Maskros ansågs även förr i tiden ha magiska krafter. Det var vanligt att hänga upp dem för beskydd mot häxor och troll.
Fler användningsområden
Först och främst används den vid matsmältningsbesvär, som urindrivande medel och för såromläggningar. Visste du att maskrosen på franska heter pissenlit vilket ”betyder kiss i sängen”? Det skvallrar om plantans starkt urindrivande egenskaper. Andra användningsområden är vid eksem och psoriasis, ögonproblem samt vid åderbråck och hemorrojder. Eftersom maskrosen sätter igång utsöndring av matsmältningsenzymer och galla från levern så förbättras både din aptit och matsmältning, samt leverns och gallans funktion. Också stimuleras bukspottkörteln till att reglera blodsockret.
Kaffe på maskrosrot
Under kriget användes maskrosen som kaffesurrogat när kaffe inte gick att få tag i. Massor med bitterämnen men inget koffein.
Godast är de späda bladen på plantan
Maskrosens första blad blir goda att blanda i salladen. Tycker du att de är för beska? Du kan leta upp en planta som är på väg upp, vält en kruka över den så att solen inte kommer åt och plocka de blekta bladen efter ett tag. Blomman är söt och välsmakande att äta. Bladen och blomman/blombladen passar utmärkt i en sallad och som dekoration.
Vin och sirap av Maskros
På roten kan man koka maskroskaffe och av de söta blombladen kan man tillverka Maskrosvin. Om man jäser blommorna, kan man göra Maskrosvin. Det går också av blommorna att koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak. Några använder enbart blombladen för att undvika det beska, medan andra använder hela blomknoppen med sin bitterhet.